Aanpak leegstand

André Le Loux 10.03.2011

 

In vele steden waaronder ook in Enschede is er veel leegstand, zowel van kantoorgebouwen als bedrijfspanden.En dan toch nieuwe bedrijventerreinen aanleggen. Dit zou toch eigenlijk niet mogen. Maar is er wat aan te doen ?

Voorbeelden van al jarenlange leegstand zijn het Arke pand aan de Deurningerstraat, de ABN/AMRO aan de Oldenzaalsestraat/ Hoek Boulevard en het gebouw van Ericsson op het Business en Science park. In Amsterdam willen ze nu kantoorpanden om gaan bouwen tot woningunits, maar wat kunnen we in Enschede? De vraag naar woningen is hier niet zo groot. Maar we kunnen wel zeer actief en intensief met eigenaren om de tafel gaan om deze panden een andere bestemming te geven.

Maar bovenal kan de gemeente het beleid omgooien. Bij de uitgifte van grond kan men een garantiestelling gaan eisen dat bij verlating van het pand de gemeente de grond terugkoopt minus de sloopkosten. Zo kan de grond meteen weer worden uitgegeven en hebben we geen nieuwe bedrijventerreinen nodig. Zo kan men langdurige leegstand tegen gaan.Als dit nu al zou gebeuren dan hebben we helemaal geen nieuwe bedrijventerreinen nodig, zoveel leegstand en lege plekken zijn er momenteel.

Op deze wijze was het pand op de Josink Es waarschijnlijk niet eens gebouwd, leegstand op een nieuw bedrijventerrein is toch ook volkomen ongeloofwaardig. En als we niet oppassen duurt het geen vijf jaar meer of de hele Grolsch staat leeg. En wat moeten we dan met zo’n stuk grond ?? We moeten ons toch terdege realiseren dat onze grootschalige maakindustrie op zijn eind loopt en we het van de kennisindustrie zullen moeten hebben.Kennisindustrie ook nog waarbij de helft van de werknemers meer thuis dan op het bedrijf werkt.

                                  – –