Leegstand

André Le Loux 02.07.2011

Onlangs was ik in de plaats Langres in Frankrijk. Deze plaats heeft een mooie ommuurde oude binnenstad. Een bezichtiging waard. Bij de ingang van de binnenstad een enorme parkeerplaats voor auto’s (gratis parkeren) en je komt meteen langs het Toeristenbureau.
Middels een plattegrond en bewegwijzering kun je een wandeling maken door de oude binnenstad. Het eerste gedeelte is de moeite waard, bij het tweede deel van de wandeling  krijg je de kriebels. Je loopt door straten waar 80% van alle winkels  leeg staat. De enkele winkel die nog geopend is heeft geen klandizie. Winkelend publiek zie je ook niet meer.
Dat geeft te denken. Ontstaat deze situatie ook in Enschede? Ook in onze binnenstad staan al 40 winkels leeg en de situatie in de Haverstraatpassage wordt er niet beter op.

Nu weet ik niet of Langres met een krimpende bevolking te maken heeft, ik zie echter wel dat een situatie zoals daar niet in Enschede mag ontstaan. Dat betekent dat we misschien drastische maatregelen moeten nemen. In de kadernota wordt dit probleem ook al gesignaleerd. Misschien moet ons winkelgebied wel worden verkleind en moet in ieder geval ons aantal vierkante meters detailhandel niet verder worden opgeschroefd. En wat is de invloed van internetwinkelen de komende jaren ?? In ieder geval zal daar beleid op moeten worden gezet.