Enschede, city of statues

Niels van den Berg 12.01.2012

Via Facebook heb ik vandaag het ongenoegen kenbaar gemaakt t.a.v. 2 miljoen euro die benodigd zou zijn om de bult aan de westkant van de van Heek garage, die je nauwelijks een bult kunt noemen, te herstellen.

Al tien jaar licht deze glooiing er, en nog nooit heeft dit enig probleem opgeleverd. Een van de reacties op Facebook was: Steek liever wat geld in een standbeeld voor de destijds verantwoordelijk persoon, kost minder en staat leuk op dit rare aangezicht. En met die opmerking kreeg ik een briljant idee. Want laten we dit dan doen bij alle (grotere) projecten. Een standbeeld bij het Aquadrome, een bij de Twentse Welle, Scholingsboulevard, stationstunnel, schaatsbaan, Muziekkwartier, Grenswerk en ga zo maar door. Burgerbelangen heeft in het verleden met een kritische blik gekeken naar al deze projecten. Maar met al deze projecten en hun bijbehorende standbeelden is onze stad meer dan goed gevuld. En zoals Parijs de Eiffeltoren heeft en New York zijn Vrijheidsbeeld, zo zal Enschede binnen no-time aangeprezen worden als Enschede, City of Statues. En dan ineens krijgen bepaalde plannen weer een hele andere lading. Zo komt o.a. de onlangs door Den Oudsten voorgestelde city-tour dichterbij (men heeft ineens een toeristische route te rijden) maar ook het winkeltijdenbesluit dat onlangs is genomen op basis van een toeristisch regime is dan als legitiem aan te merken. En het festival grenswerk zal de beoogde (inter)nationale bezoekersaantallen ruimschoots overschrijden, zodat we de 450.000,- euro niet langer meer in twijfel hoeven te trekken. Enschede city of statues, lang zo gek nog niet…