Hoe duurzaam en energiezuinig is 0-energie?

Ben Sanders 26.01.2012

Zoals ik in de vorige nieuwsbrief al schreef, is afgelopen jaar in juni het eerste energiezuinige appartementencomplex met een zelfregulerende energievoorziening in gebruik genomen. Dit complex ‘Het Kotmanpark’ aan de Schiermonnikooglaan is voorzien van het z.g. 0-energie systeem.

Nu 6 maanden na ingebruikname blijkt dat het nieuwe systeem niet zo goedkoop is als voorgesteld, stel je als eerste de vraag waar ligt dat dan aan, ten tweede hoe wordt dat opgelost en ten derde wie gaat dan nu de hoge Essent energierekeningen betalen? Volgens De Woonplaats, eigenaar en verhuurder van het complex, heeft bouwvocht en de ‘extreme winter’ de meeste invloed op het verbruik. Laten we dan maar blij zijn dat wij vanaf november 2011 binnen deze ‘extreme winter’ nog geen temperaturen hebben gehad onder de min 3 graden Celsius. Was dat wel het geval geweest dan hadden de bewoners waarschijnlijk een veelvoud van het huidige verbruik gepresenteerd gekregen. Mevrouw Dakhorst, woordvoerster van De Woonplaats stelt dat de bewoners niet de dupe zullen worden, echter tot op heden is er nog steeds geen afdoende oplossing gevonden en geboden door De Woonplaats. Ook is het bij lange na niet duidelijk of De Woonplaats de teveel gebruikte energie voor haar rekening zal nemen, mede daarom heb ik als volksvertegenwoordiger namens Burgerbelangen aan de wethouder de volgende schriftelijke vragen gesteld:

1. Is de wethouder op de hoogte van de energieproblemen in dit complex?
2. Kan de wethouder vertellen wat de oorzaak is van het hoge energieverbruik?
3. Wat denkt de wethouder hieraan te gaan doen?
4. Wat stelt de wethouder voor te doen m.b.t. de hoge openstaande energierekeningen bij Essent.

Uiteraard zijn wij van mening en daar vertrouwen wij dan ook op, dat deze problemen voor de bewoners van dit mooie complex binnen afzienbare tijd en naar behoren in het voordeel van hen zal worden opgelost en dat daardoor 0-energie ook inderdaad duurzaam en voordelig is en blijft!