Hoe de werkloosheid in Rotterdam wordt aangepakt! Volgt Enschede??

Albert Veldt 10.01.2013

In de regio Rotterdam hebben ze vaak goede ideeën zeker qua inzet van arbeidskrachten!

Als je een uitkering hebt moet je sowieso een vervangende prestatie verrichten. Rotterdam gaat deze mensen nu massaal begeleiden voor een cursus bij het ROC, die lessen worden gegeven in de vorm van de oude ambachtschool! Weinig theorie, maar puur praktijkgericht.

Arbeidskrachten, waar kennen we dat van? Dat zijn mensen die auto’s repareren, die een fiets kunnen repareren, een band kunnen plakken. Dat zijn allemaal zaken die vroeger op de Ambachtsschool en later de Lagere technische school werden onderwezen. Met de Mammoetwet werd echter de hele zaak op z’n kop gezet en moesten alle jongeren doorleren en vooral hoger kiezen in de opleiding, anders hoorde je er niet bij! In Rotterdam erkennen ze dat veel hoger opgeleide jongeren niet aan het werk kunnen komen terwijl er in de technische beroepen een enorme vraag is. Dus omscholen en vooral ook jonge mensen kennis laten maken met handenarbeid! Wist u dat er enorme vraag is naar geschoolde klompenmakers? Iedereen haalt z’n neus er blijkbaar voor op, maar het betaald hartstikke goed en je bent bijna een nationale held als je het bent!! Machine bankwerkers, fijn mechanica, lassers, elektronica maar ook voor de gewone elektriciens is er veel vraag in de markt. We hebben dan nog maar niet over monteurs voor centrale verwarming of voor personenliften enfin het is te veel om op te noemen.

Wordt het niet eens tijd voor Enschede om dit ook zo aan te pakken? De Ambachtsschool aan de Boddenkamp staat al jaren leeg, een prachtig rijksmonument, waarom zetten we die niet in voor zo’n project!!

Burgbelangen heeft al eens voorgesteld, en is nu met de nieuwe directeur van het Werkplein in overleg, om een nieuw uitzendbureau op te zetten voor mensen die 45 jaar of die ouder zijn, omdat de reguliere private uitzendbureaus deze mensen niet willen bemiddelen.

Tevens is Burgerbelangen al langer bezig om meer aandacht te vragen voor geschoolde handarbeid, denk aan tuinieren, monteurs, timmerlieden en klusjesmensen. Rotterdam kan dit realiseren dankzij de lokale politiek. Burgerbelangen hoopt dan ook van harte dat de Partij van de Arbeid ons eindelijk gaat steunen bij onze concrete plannen om de werkloosheid in Enschede te matigen. Allemaal aan het werk is een utopie, maar we moeten er in ieder geval naar streven.