Te “kleine” scholen

Niels van den Berg 21.02.2013

Na de onlangs gevoerde discussie rondom leerlingenvervoer, las ik vorige week over de eventuele plannen om scholen met een leerlingenbestand dan 100 de deuren te laten sluiten.

Een beetje flauw gesteld misschien maar dat betekent dat wanneer dergelijke voornemens daadwerkelijk worden uitgevoerd ook het reguliere onderwijs te maken krijgt met een kilometer grens.
Min of meer wordt keuzevrijheid van onderwijs deels de nek omgedraaid. Voor een stad als Enschede zullen de gevolgen minimaal zijn. Onze stad heeft immers een behoorlijke dichtheid qua basisscholen. Voor dorpen waar in veel gevallen de keuzes beperkt zijn, zijn de gevolgen groter. Men kan uit gaan zien naar de basisschool die kilometers verderop ligt. Ook al betreft het in Enschede maar enkele scholen, ook hier zullen we er, zij het minimaal, er hinder van ondervinden. Wanneer een school klein is qua aantallen, zou de kwaliteit minder zijn. Dat betwijfel ik. Al helemaal omdat veel scholen vallen onder overkoepelende besturen, en dus ook vanuit die hoek nauwlettend gevolgd worden. Geen juiste ontwikkeling volgens Burgerbelangen, en we gaan er maar vanuit dat het bij voornemens zal blijven.