Alarm in Münsterland over opslagplaats kernafval

Ben Sanders 04.04.2013

Via diverse media vernamen wij het volgende: Duitse milieuactivisten hebben alarm geslagen over ‘de eerste bovengrondse opslagplaats van kernafval’ die zou verrijzen op circa 2,5 kilometer van de Nederlandse grens.

De Duitse regering wil in een hal in Gronau, op het terrein van de Duitse tak van de onderneming Urenco, uraniumoxide opslaan, zo meldde de Duitse krant Westfälische Nachrichten woensdag.

Vanaf 2014 zou er 60.000 ton uraniumoxide komen te liggen. Volgens de activisten gaan de plannen er vooralsnog vanuit dat het uraniumoxide er ‘voor onbepaalde tijd’ wordt opgeslagen. Udo Buchholz van de Gronauer milieugroep Arbeitskreis Umwelt vindt het plan alarmerend omdat de stof niet als afval maar als ‘grondstofreserve’ wordt opgeslagen en Urenco zelf mag bepalen wat er verder mee gebeurt. Hij beschuldigde de regering ervan met deze opslag, circa 10 kilometer ten oosten van Enschede, atoomafval weg te willen sluizen. Met de definitie grondstofreserve is de regering in één klap van 60.000 ton afval af en maakt ze de plaatselijke bevolking in de West-Duitse regio Münsterland ’tot proefkonijn voor bovengrondse opslag van kernafval’. Bron: ANP-030413.

Conclusie is dat wij als Enschede maar ook als Twente nog strakker tussen de radioactieve stoffen in komen te zitten! Ik heb dan ook namens Burgerbelangen Enschede hieromtrent schriftelijke vragen aan het College gesteld.