Ziekenhuizen Twente in de problemen?

Albert Veldt 09.01.2014

Burgerbelangen maakt zich al veel langer zorgen over ons ziekenhuis, het MST, in het centrum van onze stad.

Het ziekenhuis is al lange tijd in het kader van privatiseringsdrift van de overheid in handen van beleggers, medisch specialisten en investeerders. Voor de bouwtechnische uitbreiding van het ziekenhuis moet uw raad wel toestemming geven. Vaak kunnen wij dan ook wel een mening geven over onze inschatting van de haalbaarheid. Begin jaren 2000 heb ik al eens aangegeven dat het wellicht beter was om het ziekenhuis buiten de stad te plaatsen, dit i.v.m. de bereikbaarheid en uitbreidingsmogelijkheden. Een ultieme plaats zou bijvoorbeeld op of rond de luchtmachtbasis zijn geweest. Mooi centraal van Enschede, Hengelo en Oldenzaal, met de mogelijkheid Almelo daarbij te betrekken. Helihaven voor de medische helikopters zou hier ook geen enkel probleem geven.
Het is allemaal anders besloten. Inmiddels zijn we ook bijna tien jaar verder en zien we ziekenhuizen fuseren, ziekenhuizen failliet gaan. Ook zien we dat bij zorgcentra doktersposten worden geplaatst waar allerlei kleine zaken kunnen worden gedaan om het drukke ziekenhuis te ontlasten, denk daarbij aan bloed afnemen, injecties geven of acute hulp verlenen als eindstation, of als tussenstation voor een rit naar het (grote) ziekenhuis. Deze ontwikkeling betekend echter dat de ziekenhuizen te maken krijgen met een leegloop aan patiƫnten.

Zorgverzekeraars domineren financieel of een ziekenhuis wel aan hen kan factureren of niet. Het MST is bijvoorbeeld totaal afhankelijk van Menzis. Wij vinden dat een kwalijke zaak. Verder is het zo dat een ziekenhuis beoordeeld wordt door de minister van Volksgezondheid via een inspectiebureau. Slechte beoordeling op een specialistisch gebied of onvoldoende behandelingen kan zomaar betekenen men die specialisatie (bijvoorbeeld bevallingen of huidaandoeningen) niet meer mag verrichten.
Kortom er is momenteel best commotie over de verdeling van diverse specialisaties over de ziekenhuizen in Twente, wellicht dat Hengelo of Almelo afdelingen moeten sluiten, maar hoe zit dat in Enschede?? Voor u en mij een vraag, op donderdag 30 januari krijgen alle raadsleden uit Twente een voorlichting van de verenigde ziekenhuizen wat men gaat doen. Uiteraard hou ik u op de hoogte.

Misschien toch over tien jaar toch verder op het luchtmacht terrein???