Zorgen over vertrek van ArtEZ

Barry Overink 06.03.2015

Naast de cultuur hoofdstad van Oost-Nederland is Enschede ook een echte Muziekstad. Het conservatorium ligt in het Muziekkwartier, tezamen met HET Symfonieorkest, Poppodium Atak, Kaliber Kunstenschool, De Nationale Reisopera, het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Enschede is behalve de muziekstad van Oost-Nederland ook een bruisende studentenstad met instellingen als AKI ArtEZ.

Dat is dan ook exact de reden waarom Burgerbelangen zich druk maakt over het voornemende vertrek van ArtEZ hogeschool voor kunsten en muziek. De directie is namelijk voornemens de Jazz & Pop opleiding onder te brengen in Zwolle en Arnhem.

Het vertrek van ArtEZ zou bijzonder jammer zijn omdat dit een belangrijke euregionale verbinding heeft. Door de ligging van Enschede, onmiddellijk aan de Duitse grens, is de uitwisseling met buitenlandse studenten, contacten met buitenlandse podia en organisatoren van concerten en festivals aan de orde van de dag. Er zijn een aantal partners in (vooral) Duitsland, maar natuurlijk ook van oudsher in de TOR, die series jazzconcerten van ArtEZ studentenensembles programmeren

Op 26 maart heeft de Gemeenteraad dan ook unaniem ingestemd met een motie om de Wethouder op pad te sturen richting de directie van ArtEZ en de bezorgdheid van de raad over te brengen, tot op heden helaas met weinig resultaat. De studenten zijn inmiddels zelf ook met een protest-concert begonnen en Burgerbelangen Enschede zal samen met de andere fracties via de media vol druk proberen te zetten om de directie, om deze op andere gedachten te brengen.

Muziek, kunst en cultuur is belangrijk voor onze stad en maakt het Enschedese levendig.