Cameratoezicht

Barry Overink 19.06.2015

Afgelopen dinsdag kwam in stadsdeel centrum cameratoezicht en de uitbreiding hiervan op de agenda, hiermee is er wederom een punt van uit ons verkiezingsprogramma gerealiseerd. Als Burgerbelangen hebben wij ons altijd ingezet voor flexibele camera’s op alle (tijdelijk) onveilige plekken in de stad. Sinds 2007 maken we in Enschede gebruik van camera’s, deze staan op vaste plekken waar het vaak onrustig is en dan met name tijdens de uitgaansavonden. Voorbeelden hiervan zijn: Bolwerkstraat ’’De Muur”’, Kruispunt de Graaff en twee locaties op de oude markt.

Daarnaast worden er zogenaamde nieuwe flexibele locaties toegevoegd op het stationsplein, Wilminkplein en de Noorderhagen.

Tijdens deze vergadering was er veel discussie over de privacy, immers hangen er camera’s en zijn mensen vaak niet-wetend dat ze worden opgenomen. En ja wij snappen deze bezorgdheid, echter is het ook zo dat niet de hele dag alles live wordt uitgekeken, als de beelden worden bekeken dan is dat met name in de tijden dat het ook nodig is zoals bij het uit gaan. De beelden worden ook enkel door de politie centraal in Hengelo bekeken en na 28 dagen wordt al het opgenomen materiaal gewist.

Zolang er niets verdachts is te zien op de beelden wordt er ook niets mee gedaan, het beoogde doel is dan ook om de camera als preventieve werking in te zetten samen met tal van andere maatregelen om de inwoners en bezoekers van de binnenstad zo veilig mogelijk te laten verblijven. Daarnaast worden de beelden gebruikt ter ondersteuning als bewijsmateriaal als het ook echt nodig is.

Overigens moeten we ons oor realiseren dat de hele stad al vol hangt met camera’s. iedere winkel heeft er een aantal, de garages hangen vol en je kunt de oude markt niet over lopen of je bent al gezien door minimaal 15 camera’s van uit de horecazaken.

Wij zijn overtuigd dat mede door het gebruik van de camera’s in de openbare ruimte de veiligheid vergroot in de stad en uw privacy niet in gevaar komt! Dit werd mede onderstreept door burgemeester Fred de Graaf dinsdagavond. Wederom een mooi punt van Burgerbelangen dat we kunnen afvinken van ons lijstje.