Een putlucht op de Oude Markt

Ben Sanders 16.09.2016
Wij hebben als Enschede met de Oude Markt één van de mooiste horeca pleinen van Nederland. Een plein waar de terrassen bij een beetje mooi weer altijd vol zitten en waar ook altijd wel iets is te beleven waar je als bezoeker van een van de terrassen kunt genieten.
Ook ik als volksvertegenwoordiger ben wel eens te vinden op een van de terrassen. Zo ook zaten wij, mijn vrouw en ik begin juni, dus net voor de zomervakantie, op een terras in de hoek bij de ingang van de Haverstraat toen wij werden geconfronteerd met een enorme vieze putlucht. Op mijn vraag aan de uitbater van het terras wat dat was, antwoordde hij dat is een lucht die na een regenbui al sinds twee jaar aanwezig is en waar de gemeente niks mee kan. Er zit een “automatisch werkende” klep in die al tijden niet functioneert.
Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je als gemeentebestuur overal lobbyt voor een bezoek aan onze mooie stad en dat je dan vervolgens als bezoeker door een niet te harden putlucht van deze terrassen op de Oude Markt wordt verdreven. Dus, directe actie van mijn kant was noodzakelijk, niet via via maar rechtstreeks handelen.
Nadat ik zaterdag direct een e-mail naar de Stadsdeelmanager Centrum en de verantwoordelijke wethouder had gestuurd, is er direct de volgende maandag actie op ondernomen en is er een noodingreep getroffen die naar (twee weken) later bleek niet voldoende was en dat de lucht nog steeds aanwezig was. Na een tweede e-mail van mijn kant naar stadsdeelbeheer en de wethouder, is er toen direct een nieuwe “kolk” besteld en die is begin juli geplaatst waarmee een heel vervelende putlucht na twee jaar definitief is opgelost tot tevredenheid van de drie geplaagde horecaondernemers en hun terras-gasten.