Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen…

Marc Teutelink 10.10.2019

Vandaag stond in de krant te lezen dat Enschede, naast de reeds bestaande 5 locaties, een van de drie nieuwe locaties voor een landelijke bed-bad-brood regeling zal worden. Burgerbelangen Enschede vindt deze boodschap behoorlijk voorbarig. Ja, we hebben afgesproken dat, mocht er een landelijke vraag komen voor het onderbrengen van (uitgeprocedeerde) asielzoekers, Enschede haar verantwoordelijkheid zal nemen. Echter op dit moment is het slechts een pilot en dat is nog geen landelijke vraag; een pilot waarvan de uitkomsten, laat staan de voorwaarden, notabene nog helemaal niet duidelijk zijn.

Burgerbelangen Enschede vindt dat, wanneer er een beroep op Enschede zal worden gedaan, hier hele duidelijke voorwaarden aan moeten zitten. Mochten deze randvoorwaarden niet worden ingewilligd, dan valt Enschede als locatie, wat Burgerbelangen Enschede betreft, gewoonweg af. De belangrijkste randvoorwaarde is financiën; er gaat geen cent van de gemeente bij zo lang wij door het huidige beleid van Den Haag per jaar miljoenen tekort komen. Enschede is al 10 jaar op een rij aan het bezuinigen. Steeds meer regelingen worden door Den Haag onze kant op geschoven zonder een cent extra erbij, vaak zelfs met een behoorlijke korting (lees bezuiniging). Wij kunnen dit niet meer uitleggen aan onze inwoners.

Burgerbelangen Enschede is niet tegen het opvangen van mensen die het echt nodig hebben. Maar wel gecontroleerd en onder de juiste voorwaarden. LVV is nu nog een pilot. Laten we gewoon afwachten op de uitkomst. Dan pas is er zicht op de consequenties en worden randvoorwaarden duidelijk, ook voor de lange termijn. Alleen dan kunnen we een juiste afweging maken.