Economie en financiën van de gemeente

Barry Overink 10.04.2020

De huidige situatie heeft op vele gebieden gevolgen voor de gemeente Enschede.
Na ruim 11 jaar bezuinigen lijkt het erop dat we 2019 financieel positief hebben afgesloten, maar door de actuele omstandigheden lijkt de winst weer in één klap te verdampen. Voor het allergrootste deel is de gemeente van haar inkomsten afhankelijk van het rijk en voor een heel klein deel van onze begroting kunnen wij die inkomsten zelf genereren. Juist hier vallen nu de grote gaten voor de gemeente.

Het aantal bezoekers aan de stad is drastisch verminderd. Hierdoor zijn de inkomsten van het parkeren naar schatting met 200.000 euro per week minder. Toeristenbelasting rond de 28.000 euro per maand minder. En marktgeld naar schatting ook 20.000 per maand minder. Dit zijn nog maar drie voorbeelden van een hele reeks aan inkomsten die tot in de miljoenen euro’s zullen gaan oplopen. Deze pandemie raakt hiermee niet alleen onze volksgezondheid maar ook de gemeentelijke financiën.

Als Burgerbelangen Enschede hebben wij de oproep aan het college gedaan om alle geplande investeringen en onderhoud (bouw, verbouw en infrastructureel werk etc.) door te laten gaan en daarbij ook te kijken wat naar voren kan worden gehaald. Hiermee geven wij als gemeente vertrouwen aan onze ondernemers en zorgen we ervoor dat bedrijven de medewerkers aan het werk kunnen houden in deze onzekere tijd.

Immers kost deze maatregel de gemeente geen extra geld, omdat het al in de planning staat en ook al is begroot. Het college heeft aangegeven hier zeker gemeente breed naar te zullen kijken.

Vooral in deze tijd is de slogan van Burgerbelangen Enschede actueler dan ooit: ‘‘Gewoon samen doen!’’