Het nieuwe werken

Marc Teutelink 24.04.2020

Deze week is bekend geworden dat ons land nog wat langer in de zogenaamde ‘intelligente lockdown’ blijft. Thuiswerken blijft nog een tijdje het devies. Langzamerhand gaan we er ook als raad aan wennen. We hebben hard gewerkt om digitaal vergaderen ook daadwerkelijk mogelijk te maken en ondertussen hebben er ook al meerdere officiële digitale commissievergaderingen plaatsgevonden. En deze verliepen zeer goed. Natuurlijk is het even onwennig en zal een digitale vergadering nooit tot dezelfde dynamiek leiden als een fysieke vergadering, maar het is fantastisch om te zien dat we dit met zijn allen toch zo kunnen doen. Al doende leert men, elke digitale vergadering wordt steeds een beetje beter, interactiever en dynamischer. Mooi om te zien.

Je ziet ook dat er ineens het besef is dat digitaal werken ook best wel wat voordelen biedt. Op regelmatige basis thuiswerken betekent minder benodigde kantoor ruimtes, minder verkeersbewegingen en helpt ook nog eens voor het milieu. Veel bedrijven zijn dan ook volop aan het nadenken over nieuwe manieren van werken na de crisis; ze zien nu ook de voordelen en je zult zien dat het werken na de crisis heel anders zal zijn.

En zo ook de Gemeente Enschede. Langzamerhand zie je ook binnen de gemeente het besef dat het anders kan. De gemeente gaat steeds meer digitaal en ook het traditioneel werken, zoals de gemeente dat altijd heeft gedaan, verandert langzaam naar “het nieuwe werken”, een trend die bij veel bedrijven al veel eerder is ingezet en nu in de versnelling komt door de “intelligent lockdown”.

Zo wordt onze motie uit 2017 “Onderzoek ICT beleid en Enschede in the cloud” nu ook eindelijk uitgevoerd. Het heeft even geduurd, maar we gaan over naar de cloud (Microsoft Office 365). Goede beweging wat ons betreft.

En daarmee is het wat ons betreft niet klaar. De Gemeente Enschede moet nadenken over hoe ze na de crisis verder gaat met het “nieuwe werken”. De wereld is veranderd en we moeten mee veranderen met alle voordelen die dit met zich meebrengt.