“De camera’s als nieuwste wapen” is weer vertraagd

Gert Kel 22.01.2021

De uitvoering van het raadsbesluit van eind 2019, “camera’s als nieuwste wapen in strijd tegen Enschedese afvaldumpers” is wederom vertraagd. Het zorgt al jarenlang voor enorme ergernis in de stad: bergen afval naast de ondergrondse containers. Maar afvaldumpers worden in Enschede binnenkort gefilmd, in de hoop ze daardoor te kunnen afstoppen. „Enschedeërs zijn de troep beu.”

Burgerbelangen Enschede heeft het beloofde cameratoezicht al meerdere malen op de agenda laten zetten. Afgelopen dinsdag 19 januari 2021 stond het wederom op de agenda in de Stadsdeelcommissie Zuid. Tijdspad (wanneer plaatsing en looptijd), het projectplan (aanpak en beoogde resultaten) en privacyaspecten (AVG vereisten) van de pilot. Burgerbelangen Enschede was netjes gezegd, zeer verontwaardigd toen werd medegedeeld dat het nog zeker 14 weken gaat duren daar ze de AVG vereisten nog moeten aanvragen.

De camera’s gaan geplaatst worden bij het milieu plein winkelcentrum Zuid, Lage Bothof en Brouwerij Noord. Over deze AVG vereisten maakt Burgerbelangen Enschede zich overigens geen enkele zorgen. Eerst moet men andere maatregelen uittesten voor men camera’s mag plaatsen. Ook hier heeft Enschede reeds ruimschoots aan voldaan. Er zijn extra handhavers in dienst genomen, afvalcoaches ingeschakeld voor adviezen aan inwoners, tuintjes van kunstgras rond containers aangelegd en ga zo maar door.

Er zijn meerder plaatsen op te noemen waarbij cameratoezicht bij milieuparken werkt en die dankzij het cameratoezicht afvaldumpers een boete konden opleggen. Zoals al gezegd, ‘de inwoners van Enschede zijn de afvaloverlast beu’. Jaarlijks komen er duizenden meldingen binnen over illegaal dumpen van afval bij de gemeente, via de Twente Milieu-app en via de mail. Burgerbelangen Enschede wenst geen vertraging meer en verwacht dat het raadsbesluit van eind 2019 zal worden uitgevoerd.