Geen woning voorrang voor statushouders

Maandag 17 februari lazen wij als Burgerbelangen Enschede het nieuwsartikel dat de Gemeente Enschede verbijsterd is over het verbod van de minister, om statushouders met voorrang te huisvesten.

Net als in de rest van Nederland kampt ook Enschede structureel met schaarste in het woningaanbod. Daarom vinden wij het als Burgerbelangen Enschede ook belangrijk dat er een evenwichtige en eerlijke verdeling is in deze schaarste. Het past dan ook niet om uitzonderingen te maken.

In de afgelopen 5 jaar hebben wij als Enschede netjes aan onze wettelijke taakstelling voldaan als het gaat om het huisvesten van statushouders, zo werd ook bevestigd door wethouder Kampman in de actualiteitenraad van 12 januari.

Echter ook deze taakstelling voor gemeenten zal de komen de tijd verdwijnen, aanvullende wetgeving hiervoor is in de maak.

Het uitgangspunt van BBE is dat vergunninghouders, net als alle andere woningzoekenden, zelfstandig voorzien in huisvesting, bijvoorbeeld bij vrienden of familie,

zelf woonruimte zoeken in de particuliere huursector of door zich in te schrijven bij een corporatie. Vergelijkbaar met woningzoekenden met de Nederlandse nationaliteit of woningzoekenden die op een andere wijze legaal in Nederland verblijven.

En dat pas ook binnen het huidige standpunt en het beleid van de gemeente Enschede:

  • De gemeente Enschede en haar coöperaties kennen geen urgentieverklaring, wij werken enkel met een lotingssysteem.
  • De lijn van het college, bij monde van toenmalig wethouder Diepemaat is altijd geweest dat wij geen voorrang geven aan statushouders, dit is in tal van debatten en rondvragen duidelijk geuit.
  • Wethouder Kampman heeft keer op keer in asieldebatten aangegeven dat hij zelf geen opvattingen als wethouder heeft en geen uitspraken wil doen op gevoelige thema’s van asiel, omdat de gemeenteraad, als zijn opdrachtgever een grote verdeeldheid kent en het altijd balanceren is.
  • Uitgangspunt van deze gemeente is altijd geweest om binnen de 550 asielzoekers die wij opvangen, zoveel als mogelijk de kansrijke personen te plaatsen, waarvan er wordt verwacht dat ze een status zullen krijgen. Dit met het oog op een snelle inburgering en doorstroming naar huisvesting binnen onze gemeente cq. regio.

Het heeft de fractie van Burgerbelangen dan ook verrast dat de brief van de G40 is ondertekend namens de Gemeente Enschede, daarom hebben wij de volgende vragen:

  1. De brief aan de minister is mede namens de Gemeente Enschede ondertekend, door de wethouder Asiel, Integratie en Inburgering. Is dit hiermee ook het (nieuwe) officiële standpunt van het college?
  2. Met het ondertekenen van deze brief wijkt u af van het huidige beleid en standpunt, zoals in de inleiding aangegeven, waarom informeert u hier de gemeenteraad niet voortijdig over en moet de gemeenteraad dit uit de krant vernemen? Ditzelfde geld voor de reactie op de ontstane ophef, er staat een uitgebreide reactie op de tubantia en twee uur na deze publicatie stuurt u pas een brief na de gemeenteraad. Waarom kiest u voor deze route?
  3. Gezien de grote ophef en ook het onbegrip dat is ontstaan in onze samenleving, waarbij mensen met een laag- of middeninkomen het al erg moeilijk is om een betaalbare woning te vinden. Jongeren die een eerste stap willen maken of gezinnen die in scheiding liggen en zoeken naar een nieuwe woning. Welke boodschap wil het college aan deze inwoners geven die nu bang zijn dat statushouders voorrang op hen krijgen?

Bekijk hier het hele debat in de actualiteitenraad van 24 februari 2025

Deel dit bericht:

Andere berichten